Odabir jezika:
  • Hrvatski
  • English

Odabir jezika:
  • Hrvatski
  • English

Grad Korčula se nalazi se na jugoistočnom dijelu istoimenog otoka na istočnoj strani jadrana. Administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Statut grada datira 1214. godine, a to je ujedno i jedan od najstarijih statuta slobodnih gradova u ovom dijelu Europe. 

Prvi put, već zidani, grad se spominje još u 10 stoljeću, a još uvijek sa sigurnošću ne možemo procijeniti vrijeme njegovog nastanka. Prema nekim izvorima područje je bilo nastanjeno još u vrijeme starih Grka iz kojih i povlači svoje ime. Današnji oblik riblje kosti grad dobija u srednjem vijeku a kroz stoljeća je dograđivan, ojačavan i uljepšavan, Korčula je danas prepuna cvjetnih gotičkih i renesansnih građevina, crkvi, palača, ulica, trgovina i bogata umjetničkom baštinom, a sve to zahvaljujući mnogim poznatim korčulanskim klesarima koji su svoju vještinu i dušu utisnuli u njen kamen.

Od početka 15. do sredine 16. stoljeća domaći majstori sagradili su katedralu sv. Marka. na najistaknutijem mjestu u gradu, na vrhu hridi na kojoj je sagrađen grad. Sama katedrala obiluje vrijednim kulturnim djelima. Slavni Tintoretto oslikao je oltarnu palu , portal je djelo majstora Bonina iz Milana, ciborij i zvonik djelo su korčulanskog majstora Marka Andrijića. Grad je dugo bio sjedište biskupije a najveći dio predmeta iz tog vremena izložen je u riznici župnog ureda.

Poznati trgovac, pomorac i putopisac Marko polo rođen je na Korčuli 1254. godine. Po povratku iz Kine zarobljen je u obrani Korčule od napada flote Genove 1298. i odveden u Genovu u zarobljeništvo. U zarobljeništvu je ispričao svoje doživljaje s putovanja prijatelju Rustichellu iz Pise, koji ih je zabilježio u djelu poslije poznatom pod nazivom Milijun i treća je najprevođenija i najčitanija knjiga u ljudskoj povijesti nakon Biblije i Kur’ana. I danas još u Korčuli žive potomci obitelji Polo.

Još jedna od specifičnosti Korčule je i viteška igra Moreška. Tradicionalno svako mjesto na otoku ima svoj ples “od boja” , ali samo Moreška je ples sa mačevima, te sa svojih sedam figura definitivno ostavlja bez daha. Kroz tih sedam figura pratimo borbu u kojoj se bijeli i crni kralj, Osman i Moro, bore za ljubav djevojke – bule. Moreškantima mogu postati samo građani Korčule, koji tako štite svoju tradiciju preko 500 godina koliko se Moreška pleše u Korčuli.

Danas je Korčula jedan od najljepših i najbolje sačuvanih gradova na Jadranu, koja se ponosi svojom poviješću i ljepotom. Mnogi putnici nakon prvog posjeta Korčuli ostaju vjerni gosti
Jadranske Afrodite Korčule